Kompas-i

      Logo Kompas-i

 

Even je hoofd uit, tot rust komen en aandacht hebben voor jouw lijf.

Werkwijze
Wanneer je bij Kompas-i voor een massage komt, stemmen we in een kort gesprek samen af wat je wensen zijn en wat ik voor je kan betekenen. Tijdens een massage ga ik in contact met je lijf en nodig ik je uit om met je aandacht mijn handen te volgen zodat je kunt ervaren hoe je lijf aanvoelt. Voelt het warm, koud, stug, beurs, gespannen of gewoon oké? Ervaar je dat de energie stroomt of geblokkeerd wordt? Draai je weg of ontdek je dat het juist fijn is om op een bepaalde plek te zijn waar je al een poos niet meer bent geweest?
Ik werk met jouw energie en ben er op gericht je te helpen ontspannen of verzachten zodat de energie beter kan doorstromen op plekken waar je jezelf hebt vastgezet of uit de weg bent gegaan. Hierdoor wordt het zelfhelend vermogen van je lichaam en geest gestimuleerd zowel op fysiek, mentaal, emotioneel als op spiritueel niveau.

Respectvol
Ik ben er altijd alert op dat ik de grenzen die je bewust of onbewust aangeeft respecteer. Wanneer energie weer in beweging komt, kun je verschillende reacties ervaren. Een geeuw of een diepe zucht, temperatuurveranderingen, een plotselinge beweging of je kan emotioneel geraakt zijn (huilen of lachen). Het kan zijn, dat wanneer het bijvoorbeeld te emotioneel wordt of te dichtbij komt, je er nog niet aan wilt om een blokkade los te laten. Dat is altijd oké. Hierom bied ik je een neutrale, veilige en gedragen plek, zodat wat jij los wilt laten of laten zien, de ruimte kan krijgen.

Energieblokkades
Energieblokkades ontstaan op verschillende manieren en komen op fysiek, mentaal en spiritueel niveau voor. Energieblokkades ontstaan voornamelijk door onverwerkte emoties en belemmerende overtuigingen, maar ook traumatische ervaringen hebben impact op je energiehuishouding. Je overlevingsmechanisme gaat in werking op het moment dat je een gebeurtenis niet kunt of wilt ervaren en zet de energie vast. Wanneer de blokkade aanhoudt, dan kan de energie steeds minder goed doorstromen. Een ophoping of tekort aan energie veroorzaakt ongemak, pijn of ziekte. Ook externe factoren kunnen invloed hebben op hoe het met je lijf is. Denk bijvoorbeeld aan een ongeluk, operaties, langdurige belastende houdingen, te veel gemodificeerde of te eenzijdige voeding.

Betekenis van Kompas-i

Het Kompas:
Lichaam en geest werken nauwgezet met elkaar samen en houden energie op een ingenieuze manier in je lichaam in beweging zodat je hart klopt, je ademhaalt en beweegt, kunt denken, reageren en creëren. Ook geeft het je de mogelijkheid om aandachtig te kunnen voelen en ervaren hoe de energie door je lichaam stroomt. De emoties die je tegenkomt vormen het kompas langs de landkaart van gebeurtenissen die in je lichaam zijn vastgezet.

De i:
De i staat voor wat in de Tao de i-kracht wordt genoemd, een liefdevolle, aandachtige, oordeelloze kracht die overal is: in en om jou, in het spirituele, het mentale en het fysieke en altijd tot je beschikking. Denk aan intuïtie, intelligentie, instinct, intentie, ideeën, innerlijke kracht, ib (hart), ik.

Kompas-i – Compassie
We proberen vaak onze emoties te bedwingen of ze uit de weg gaan. Wanneer je met compassie (liefdevolle aandacht) je aandacht richt op wat er in jouw lichaam leeft, dan kun je je emoties als kompas gebruiken om bij energieblokkades te komen. De onvoorwaardelijkheid en acceptatie van de i kracht biedt je een neutraal en veilig 'anker' om los te kunnen laten wat je tegenkomt. Zonder jezelf kwijt te raken of te worden opgeslokt door de hevigheid van de emotie die vrij kan komen uit de blokkade. Is de blokkade eenmaal opgelost, dan ontstaat er opluchting, wordt het helder in je hoofd en kan het zelfhelend vermogen van je lichaam aan de slag.

 


Ilonka Wannee

 

Uitdaging
In onze westerse cultuur is het heel gewoon dat je leert je af te stemmen op wat zich buiten jou afspeelt en je daar zo goed mogelijk op aan te passen. Wanneer dit niet of slecht aansluit bij je interne waarden dan ben je niet of maar ten dele aangehaakt bij wat er in je leeft. Je raakt uit je element, er ontstaan energieblokkades of -lekken in je lichaam (fysiek, metaal, spiritueel) of je wordt ziek.

Ben je afgestemd op wat er in je leeft, dan ben je in je element. Dan voel je je verbonden met de natuur, is het helder in je hoofd en beschik je over eindeloze mogelijkheden.
De uitdaging zit 'm er naar mijn idee in, dat we leren om wat je denkt te weten (mentale intelligentie) te laten samenwerken met wat je diep van binnen weet (innerlijke wijsheid). Dan ontstaat er ruimte voor nieuwe inzichten en kun je vanuit je interne waarden afstemmen op wat er nodig is voor jezelf en de wereld om je heen.
Ik geloof erin dat je een belangrijk aandeel hebt in hoe je leven verloopt, vorm krijgt en zich aan je ontvouwt.

Waarom ik graag masseer
Jarenlange Taotraining heeft me meer in verbinding gebracht met mijn eigen lijf en een groeiend vertrouwen in mijn eigen kunnen gegeven. Een driedaagse workshop bij Dirk Oelibrandt liet me ervaren hoe het voelt om helemaal in mijn eigen element te staan. Ik ontdekte dat mijn handen een goed gevoel hebben voor waar ze op je lichaam nodig zijn en dat ze kunnen helen. De dagelijkse hectiek geeft me echter de grootste uitdaging om manieren te vinden in mijn element te staan en van hieruit te leven.

In 2014 werd ik door mijn Taodocente uitgenodigd om de opleiding voor 'Heling van de interne organen' te volgen. Ik leerde vertrouwen op de wijsheid van mijn handen en ik ontdekte dat ik het fijn vind om mensen terug in contact te brengen met hun lijf. Om een veilige en gedragen setting te bieden, waarbij je de ruimte krijgt om te voelen en te ervaren hoe het is in je lijf en wat er los wil komen te kunnen laten gaan.

Ik wilde meer leren over masseren als vak. Meer leren over hoe je lijf in elkaar steekt en hoe lichaam en geest samenwerken. Ik volgde de opleiding tot Holistisch masseur. Ik leerde meer over hoe wonderlijk het lichaam in elkaar steekt en hoe we met onze overtuigingen invloed hebben op hoe je je voelt. Te zijn met wat er is (zich aandient) en met aandacht aanwezig zijn tijdens de massages.

Wanneer ik masseer dan sta ik in mijn element. En het voelt dankbaar om van hieruit jou de mogelijkheid te kunnen bieden om terug in contact te komen met jouw lijf en te ontdekken hoe prachtig het is.

 


Referenties

 

Na een rustige en vriendelijke voetmassage, heb ik weer warme voeten! Heel fijn! Dank je wel.

Gerrit

Krachtige, verzachtende, kalmerende, troostende en genezende handen, dat zijn de handen van Ilonka. Ervaar het zelf; een aanrader!

E.

Ilonka heeft hele fijne handen. Stevig waar het nodig is, aandachtig en zacht als mijn lichaam daar om vraagt. Ik voel me op mijn gemak en vertrouwd bij haar.

Femke

Het Kompas van i

 

Kies, waarheen je gaat

vele wegen brachten je naar hier

Ga, stevig en rechtop

ervaar hoe de aarde je draagt

Lach, en speel als een blad in de wind

verwonder je en geniet van wat je ziet

Leef, met compassie je dromen achterna

laat je hart altijd ergens vol van zijn

 

De Chi (energie) volgt de i (intentie)

Wat zet je in beweging?